EFT

Tehnika emocionalne slobode – informacije o tehnici tapkanja

Dobro došli u svet EMOCIJA! Šta su EMOCIJE i kako funkcionišu ?

Svakoga dana mi osećamo emocije, ali retko ko zna šta su zapravo, emocije. Većini ljudi je teško da odgovore na to pitanje. Najčešći odgovor je, da je to nešto što osećamo. Oni kojima je bliža metafizika i razne alternativne metode isceljenja, reći će da su emocije energija. I to je tačno, ali samo delimično jer smo mi multidimenzionalna bića koja funkcionišu na različitim nivoima svog bića.
Emocije su naš subjektivni osećaj. One su u nama. One su naše vibracije, sistemi verovanja i njihovih uloga.
Nekada se verovalo da je ispoljavanje emocija znak slabosti. Potom je faza,, “življenja s emocijama” prešla u fazu ,,oseti svoje emocije, isplači se, izviči se”, tako će biti lakše.
Zatim nastupa faza ,,reši se svojih emocija” i konačno, pojavljuje se faza ,,UKLONI UZROK ZBOG KOJEG SE JAVLJAJU NEŽELJENE EMOCIJE!” Upravo u ovoj fazi, EFT je izuzetno moćna metoda pomoću koje se oslobađamo negativnih emocija, uverenja, obrazaca i sistema verovanja.
S EFT – ijem možemo putovati daleko u prošlost i tražiti koren svojih emotivnih tereta.

Kako funkcionišu emocije?

Kada na nešto pomislite, u zavisnosti od toga šta ste POMISLILI javiće se EMOCIJA. U zavisnosti od toga koje emocije osetite, donećete određenu odluku.Ta odluka utiče na vašu buduću AKTIVNOST. Vaša aktivnost određuje VAŠU REALNOST.
Da se potsetimo na Gandijevu filozofiju života. Gandi nije govorio mnogo o emocijama, mada i njegova filozofija života kreće od misli. Pošto smo već rekli da MISLI stvaraju EMOCIJE, razmislimo o Gandijevoj filozofiji života. A šta je rekao Gandi? “Držite se pozitivnih MISLI jer misli postaju reči”.
           Držite se pozitivnih REČI jer reči nas dovode do određenih aktivnosti.
           Držite se pozitivnih AKTIVNOSTI jer one postaju vaše navike.
           Držite se pozitivnih NAVIKA jer one postaju vaše vrednosti.
           Držite se pozitivnih VREDNOSTI jer one postaju vaša SUDBINA – realnost.

Tehnika emocionalne slobode – EFT

Ova tehnika bazirana je na klasičnim principima akupunkture i moderne Ajnštajnove teorije koja kaže: “Sva fizička materija uključujući i fizičko telo i ako na prvi pogled, izgledaju čvrsto, u osnovi je energetska.” To je samo energija koja prelazi iz jednog oblika u drugi. Tehnika EFT sastoji se, na prvi pogled, od jednostavne procedure tapkanja akupunkturnih tačaka bez nelagodnosti akupunkturnih igala. U osnovi je veoma moćna i vrlo kompleksna tehnika. Zbog te, na prvi pogled ,,jednostavne,, tehnike tapkanja, MNOGI JE NE ADEKVATNO KORISTE (zloupotrebljavaju). Kod pravilne primene tehnike dolazi do brzog podešavanja ENERGETSKIH MERIDIJANA dok smo blago mentalno podešeni na ono što je u osnovi našeg problema. Na ovaj način uspostavlja se veza između tela i uma.
Tapkanje nije suštinski deo procesa. Iako je mnogi je zovu EMOTIVNA AKUPRESURA, ona pripada novoj oblasti koja se zove ENERGETSKA PSIHOLOGIJA.
Ova tehnika ne leči, ne koristi medikamente, hirurške intervencije, niti bilo koju drugu opremu.

EFT je sjajna metoda, alatka, za mentalnu higijenu uma!

EFT dovodi do promene ugla posmatranja na situaciju koja je izazvala emotivni stres. Na primer, šta možemo uraditi kod nečijeg stava: ,,Mrzi me šef.” Primenom EFT tehnike na sebi tražimo emotivnu pozadinu zašto me mrzi šef. Kada osvestimo emociju odredimo njen intezitet na skali od 1 do 10. Potom radimo na toj emociji dok joj intezitet na padne na nulu! Smanjenjem inteziteta emocije koja je u pozadini: ,,Mrzi me šef” na nulu, dolazi do promene ugla posmatranja, samim tim i svog verovanja. “MOJ ŠEF NE ZNA DA UVAŽAVA DRUGE. NJEMU JE POTREBNA POMOĆ.” Ovakva promena stava dovodi do znatno boljeg unutrašnjeg stanja i mira u nama samima.
Ovo objašnjenje je isključivo sa stanovništva EFT-ja. Tehnikom emocionalne slobode mi menjamo neurološku putanju koja dovodi i do promena na kognitivnom nivou. Svi mi se nalazimo u ogromnom energetskom polju i uvek postoji mogućnost da nas nešto ili neko na nešto podseti. To pokreće naše ne rešene emotivne terete prošlosti, uverenja, obrasce, sisteme verovanja ili blokade koje stoje na putu naših ne ostvarenih ciljeva.

EFT je tehnika za ceo život

Dusanka Marinković na Festivalu novog roditeljstva

Važno je da shvatimo da EMOCIJE to jeste ono što osećamo, nisu rezultat nečega što nam se desilo. EMOCIJE su nešto što sami sebi radimo. Emocije su posledica nečega što je u nama. Pošto su emocije u nama, možemo nešto tu i da učinimo i da ne budemo ŽRTVA EMOCIJA koje nastaju pod uticajem okoline. Kažu kako smo sebe uveli u to stanje tako sebe možemo i izvesti iz tog stanja. To je lepota rada na sebi uz EFT- i tehniku.

EFT je sjajna metoda ili alatka za mentalnu higijenu uma. Kao što sprovodimo higijenu usne duplje, tela, stambenog prostora, tako je isto važno da sprovodimo i mentalnu higijenu uma. To znači da se oslobađamo negativnih emocija (straha, tuge ljutnje, besa, krivice), emotivnih tereta prošlosti i uverenja koja nas uvode u STRES.
EFT je prijatelj kome možete reći sve. EFT vas nikada neće izdati. EFT će uve tražiti i naći najbolje rešenje za vas.
I na kraju, važno je reći i da je EFT komplementaran sa svim drugim tehnikama.